Bloedverlies

14 februari 2019

Bij bloedverlies stroomt er bloed uit een wond. Het bloed kan, afhankelijk van de plek en diepte van de wond, gelijkmatig of met stoten uit de wond komen. Er zijn twee soorten bloedingen, namelijk hevig- en matig bloedverlies. In het geval van hevig bloedverlies en/of shock is het noodzakelijk om 1-1-2 te bellen. In alle gevallen is het belangrijk om een aantal stappen te volgen. We leggen je in deze tip uit wat je moet doen bij bloedverlies.

Wat te doen bij bloedverlies?

  • Bel 1-1-2 indien een slachtoffer veel bloed verliest.
  • Laat het slachtoffer liggen.
  • Geef bij hevig bloedende wonden direct druk op de wond tot het bloeden stopt, tot er professionele hulp aanwezig is of zodra je een wonddrukverband aan kunt leggen.
  • Uit de wond stekende voorwerpen mag je niet verwijderen. Druk dan aan weerszijden van het voorwerp op de wond om het verlies van bloed zoveel mogelijk te beperken.
  • Inwendig bloedverlies is alleen in het ziekenhuis te behandelen. Bij breuken van een been, heup of bekken kan er veel (inwendig) bloedverlies zijn. Bel daarom bij dergelijke breuken altijd 1-1-2.

Shock door bloedverlies

Bij veel bloedverlies kan een slachtoffer in shock raken. Bij shock voelt een slachtoffer zich ellendig, ziet het slachtoffer er slecht /ziek uit, ontstaat er een vale huidskleur, is het slachtoffer koud en klam/zweterig, dorstig en onrustig en slap en krachteloos. Het slachtoffer wordt steeds suffer, waarna vervolgens het bewustzijn verdwijnt. Vermoed je dat iemand in shock raakt? Handel dan als volgt:

  • Laat 1-1-2 bellen of bel zelf 1-1-2 en zet de telefoon op luidspreker.
  • Zorg dat het slachtoffer met zo min mogelijk inspanning gaat liggen. Het slachtoffer mag niet staan of zitten.
  • Bescherm het slachtoffer tegen afkoelen.
  • Het slachtoffer mag bij shock niet drinken (of eten) ook al heeft diegene dorst.

Bloedverlies bij kinderen

Bij bloedverlies bij een kind is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Kinderen hebben minder bloed in het lichaam waardoor zij bij bloedingen sneller in shock kunnen raken.

  • Behandel bloedverlies bij een kind hetzelfde als bij een volwassene.
  • Blijf rustig en vertel het kind wat je aan het doen bent en probeer hem of haar te troosten.

Video bloedverlies

Ongelukken waarbij bloedverlies optreedt, komen regelmatig voor op de werkvloer. Om die reden leggen we in onderstaande video uit welke eerste hulp handelingen toegepast moeten worden bij bloedverlies.

Diploma Eerste Hulp

Het Oranje Kruis raadt iedereen aan om een EHBO-cursus te volgen en een onafhankelijk examen te doen. Tijdens een cursus leer je onder andere hoe je bij bloedverlies een tourniquet, traumazwachtel en zwachtel aanlegt. Deze handelingen worden door Het Oranje Kruis getoetst tijdens het examen. Met het Diploma Eerste Hulp op zak weet je dat je kunt handelen bij een bloeding, want je moet het wel écht kunnen!