Spierkramp

14 februari 2019

Een spierkramp kan heel erg pijnlijk zijn. De spier of spieren spannen zich ongecontroleerd aan, bijvoorbeeld door een tekort aan zouten en vocht. Gelukkig zijn er een aantal handelingen om de pijn bij spierkramp te verminderen.

Wat te doen bij spierkramp?

  • Bij een spierkramp kun je door tegenrek te geven (stretchen) de pijn verminderen. Dit kan ook door het koelen en masseren van de spier.
  • Stop onmiddellijk met stretchen als de pijn toeneemt. Het slachtoffer heeft dan w.s. een spierscheur (pijn op 1 plek en geen pijn van de hele spier). Bel de huisarts of huisartsenpost.
  • Als het slachtoffer krampen door hitte heeft, kun je het slachtoffer het beste koelen. Meer hierover lees je in de tip oververhitting.

Diploma Eerste Hulp

Tijdens het onafhankelijk examen van Het Oranje Kruis toetsen we of je de aangeleerde methodes om eerste hulp te verlenen bij spierkramp in de praktijk kunt toepassen. Met een Diploma Eerste Hulp van Het Oranje Kruis op zak weet je zeker dat je kunt handelen wanneer iemand spierkrampen heeft. Want je moet het wel écht kunnen!