Verslikking

Kijk bij verslikking als eerst in de mond of je het probleem weg kunt halen. Probeer een zichtbare voorwerp met een lepelende beweging van je vingers te verwijderen als je het niet direct kunt vastpakken. Probeer het eruit lepelen niet opnieuw, omdat het voorwerp dan alleen maar vaster komt te zitten.

Wat te doen bij verslikking?

Als het slachtoffer goed kan hoesten, hoef je het hoesten alleen aan te moedigen. Bij kinderen kun je het hoesten aanmoedigen, zover dat begrijpelijk is voor ze.

Bij ernstige verslikking geeft het slachtoffer aan benauwd te zijn. Hij grijpt mogelijk naar de keel, is in paniek, kan niet praten of hoorbaar hoesten, probeert wanhopig adem te halen, wat soms een gierend geluid geeft.

  • bel 112 of laat 112 bellen
  • laat het slachtoffer voorover buigen
  • sla met de onderkant van je hand tussen de schouderbladen (rugslagen), doe dit maximaal 5 keer. Ondersteun de borstkas hierbij met je andere hand.
  • helpt dat niet, ga dan achter het slachtoffer staan, plaats 1 vuist op de bovenkant van de buik en onder het borstbeen, omvat met je andere hand deze vuist
  • trek beide handen met een ruk schuin omhoog naar je toe, doe dit (buikcompressies of Heimlichgreep) maximaal 5 keer. Raak daarbij het borstbeen en de ribben niet aan.
  • wissel deze handelingen af, totdat de verslikking is opgeheven of totdat het ambulancepersoneel het overneemt

Als het slachtoffer het bewustzijn verliest, moet hij gereanimeerd worden (volg een EHBO cursus om te leren reanimeren).
Bel na buikcompressies bij kinderen altijd met de huisarts of huisartsenpost. Bij volwassenen bel je als het slachtoffer klachten heeft (heesheid, buikpijn).

Let op!
Bij kinderen tot 1 jaar mag je geen buikcompressies geven. Je mag de rugslagen alleen afwisselen met borststoten. Deze geef je met 2 vingers op dezelfde plaats als bij de reanimatie.