Oververhitting bij (hulp)honden

geplaatst op 06 juli 2020

Aanstaand weekend gaat het kwik weer omhoog en komt de zomer terug. En lange, warme zomers kunnen we in de toekomst vaker verwachten. Volgens de statistieken zal Nederland aan het einde van deze eeuw een mediterraan klimaat hebben met zomerse periodes van meer dan 30 graden Celsius. Goed voor de zonaanbidders, maar dat brengt natuurlijk ook verschillende problemen met zich mee. Met zulke temperaturen kan ook bij honden de lichaamstemperatuur snel oplopen. Aangezien honden niet zweten, kunnen zij deze warmte alleen kwijtraken via uitademing (tong) en de voetzooltjes. Belangrijk dus om de trouwe viervoeter te beschermen tegen de hitte.

Tesla met hondenmodus

Ook in de auto kan de temperatuur behoorlijk oplopen. Vooral als deze stilstaat en de airco uit. Daarom liet Elon Musk in de nieuwste modellen van Tesla een hondenmodus installeren. Met deze instelling kan de temperatuur in de auto gelijk blijven, ook als de auto uitstaat. Eventueel bezorgde passanten worden gerustgesteld met een boodschap op een scherm, waarin wordt aangegeven dat de hond het goed maakt en de eigenaar zo terugkomt. Super handig, voor zowel in de zomer als in de winter! Kijk hier de handige trailer:  

Toch oververhit?

Is je hond tijdens een wandeling of in de tuin toch oververhit geraakt? Weet dan hoe je moet handelen.  KNGF Geleidehonden heeft hiervoor een aantal tips opgesteld om de hond terug te koelen:

  • Leg een natte handdoek in de mand of onder de hond op de borstkas. 
  • Koel de hond met water, vooral bij de kop, oren, hals en poten. Let op: laat de bovenkant van de vacht droog! Anders kan het gaan broeien en neemt de hitte voor de hond alleen maar toe. 

Zorg natuurlijk ook altijd voor voldoende drinkwater! Let goed op alle huisdieren en op elkaar. Meer weten wat te doen bij oververhitting bij mensen? Lees hier onze tips bij oververhitting.