Telefoongebruik op de fiets? Hoe gevaarlijk is dat eigenlijk?

geplaatst op 16 juli 2021

Je smartphone is essentieel. Je wilt continu bereikbaar zijn voor familie en vrienden en wilt absoluut niets missen van wat er in de digitale wereld speelt. Het is heel aanlokkelijk om tijdens het fietsen je smartphone in de hand te houden. Maar veilig is het niet. Het lijdt naar schatting tot tientallen slachtoffers per jaar. Om die reden is het sinds 2019 verboden om met de telefoon in de hand te fietsen. Dus vergeet nooit om je telefoon weg te stoppen voor je op de fiets stapt. 

De risico’s van het gebruik van een smartphone in het verkeer
Als je je smartphone gebruikt tijdens het fietsen, moet je je aandacht verdelen tussen je telefoon en het verkeer. Hierdoor zie je niet goed wat er om je heen gebeurt. Je kan bijvoorbeeld borden of tekens op de weg missen en veel minder snel reageren op andere weggebruikers. In een onverwachte situatie kan dit levensgevaarlijk zijn. 

Het gebruik maken van je smartphone in het verkeer heeft invloed op:

  • je reactievermogen
  • het anticiperen op situaties in het verkeer
  • de controle die je over je fiets hebt
  • het waarnemen van verkeersborden of andere tekens 

1 op de 10 verkeersdeelnemers op de fiets loopt letsel op door het gebruik van een smartphone. In de leeftijdscategorie tussen de 15 en 17 jaar is dit nog veel hoger. 

Eerste hulp bij een fietsongeval
Wil je een fietser hulp bieden na een ongeval? Breng dan allereerst jezelf en de fietser die gewond is geraakt in veiligheid voordat je de hulpdiensten inschakelt. Let hierbij goed op het slachtoffer en niet op bijzaken zoals de schade aan de fiets. Als EHBO’er ontferm je je over het slachtoffer. Vraag het slachtoffer vervolgens hoe hij of zij zich voelt, zodat de juiste hulp geboden kan worden. Is het slachtoffer in staat om weer verder te rijden? Dan is er vaak alleen een schaafwond of lichte kneuzing aan te pas gekomen. Maak de schaafwond schoon met ontsmettingsmiddel en dek het vervolgens af met steriel verband. Bij een ernstiger fietsongeluk kan het slachtoffer soms in staat zijn om de pijn te doen vergeten en op huis aan te gaan. Schat de situatie goed in en laat een slachtoffer met meer verwondingen niet zomaar gaan. In deze gevallen kan er sprake zijn van een hersenschudding, letsel of een bloeding. Dit is niet altijd goed zichtbaar. 

Met een Diploma Eerste Hulp zorg jij ervoor dat je te allen tijde te hulp kunt schieten bij een fietsongeluk.

Nieuwe regels van het gebruik van een mobiele telefoon in het verkeer
Tijdens het fietsen is het verboden om gebruik te maken van je smartphone. De kans op een ongeluk met de fiets zodra er een smartphone in het spel is, is zes keer zo groot. Om die reden is het vanaf 1 juli 2019 verboden om met de smartphone in de hand op de fiets te zitten. Dit geldt ook voor andere mobiele apparaten zoals Ipads, navigaties en muziekspelers. Deze regel is ingevoerd om het aantal ongelukken met de fiets in het verkeer te verminderen. Fiets je toch met een smartphone in de hand? Dan riskeer je een boete van 95 euro. 

Ongestoord onderweg met MONO
Veilig Verkeer Nederland is partner van de overheidscampagne MONO. Als je rijdt, doe je dit ongestoord zonder afgeleid te raken. MONO betekent één en alleen. Om veilig deel te nemen aan het verkeer helpt het om het goede voorbeeld te geven, want niets is zo aanstekelijk als gedrag. Dus gebruik jij je telefoon niet? Dan is de kans groot dat anderen dit ook niet zullen doen. En om ervoor te zorgen dat heel Nederland veilig deel kan nemen aan het verkeer, is daar de MONO app. Zo kan jij ongestoord de weg op zonder prikkels te ontvangen van je smartphone. Fiets MONO, houd Nederland veilig en download de app. 

Bron: Veilig Verkeer Nederland