Schaafwonden

14 februari 2019

Schaafwonden komen veel voor bij sporters en kinderen en kunnen erg vervelend en pijnlijk zijn. Een schaafwond kan een klein of groot oppervlak van de huid omvatten. De bovenste huidlaag is hierbij beschadigd en meestal zit er vuil in de schaafwond. Er kan vocht en bloed uit de schaafwond van het slachtoffer komen. Omdat schaafwonden geïnfecteerd kunnen raken, is het goed om te weten hoe je deze steriel behandelt.

Wat te doen bij schaafwonden?

  • Geef bij actieve bloedingen rechtstreeks druk op de wond, het liefst met verband of schone (thee)doek.
  • Spoel kleine schaafwonden schoon onder zacht stromend water. Is er geen schoon water in de buurt? Maak oppervlakkige schaafwonden dan schoon met huidontsmettingsmiddel.
  • Grind mag bij schaafwonden ook met een pincet verwijderd worden.
  • Dep of wrijf daarna de schaafwond schoon met een washandje. Gebruik hiervoor geen watten.
  • Maak de huid rondom eventueel schoon met huidontsmettingsmiddel.
  • Dek de schaafwond steriel af wanneer deze zich onder kleding bevindt. Zorg ervoor dat de wond ruim bedekt is en voorkom dat het verband gaat schuiven.
  • Laat de wond eventueel aan de lucht drogen. Je kunt een droge schaafwond beschermen door er een laagje vaseline op te smeren of er een zalfkompres op te leggen.
  • Ga naar de huisarts of huisartsenpost bij grote schaafwonden.

Let goed op!

  • Pleisters en gaasjes kunnen aan de wond blijven plakken. Gebruik metalline gaas of zalfkompressen (vette gazen). Deze plakken niet aan de wond.

Schaafwonden komen vaak voor bij kinderen, die door een akelige val verkeerd neerkomen. Meer lezen of een val bij kinderen? Klik dan hier!

Video schaafwonden

Om je te laten zien hoe je een schaafwond het beste kunt behandelen, hebben we in samenwerking met Later Als Ik Groot Ben en onze expert Micha een video voor je opgenomen waarin we dit onderwerp behandelen.

Diploma Eerste Hulp

Het Oranje Kruis raadt iedereen aan na het volgen van een EHBO-cursus een onafhankelijk examen te doen. Tijdens een EHBO-cursus leer je de beste methodes om eerste hulp te verlenen bij schaafwonden. Dit wordt tijdens het examen door Het Oranje Kruis getoetst. Met het Diploma Eerste Hulp op zak weet je dat je kunt handelen bij een schaafwond, want je moet het wel écht kunnen!