De virtuele crash dummy van VIRTUAL

geplaatst op 05 juli 2022

Wist je dat de huidige fysieke crash dummies zijn gebaseerd op een gemiddelde man, van lengte en gewicht? Vrouwelijke passagiers hebben hierdoor een aanzienlijk hogere kans op ernstig letsel of overlijden in het geval van een auto-ongeluk. Dat kan niet, dacht ook het EU-consortium VIRTUAL. Daarom hebben zij een virtuele crash dummy ontwikkelt. Met het Human Body Model kan rekening gehouden worden met alle lichaamstypes. Zo draagt dit model hopelijk bij aan veiligere auto’s voor alle inzittenden.

Dit is een prachtige ontwikkeling, waar we in de toekomst hopelijk de vruchten van kunnen plukken. Auto-ongelukken komen echter (nog steeds) teveel voor. Daarom zetten we de meest voorkomende oorzaken van auto-ongelukken op een rijtje, welk letsel het meest wordt veroorzaakt en hoe je hier eerste hulp bij kunt verlenen. Zo ga je nu al veiliger de (snel)weg op.

Top 5 oorzaken

 1. Bellen in de auto
  Even snel dat telefoontje opnemen kan wel toch? Niet dus. Bellen in de auto is de nummer 1 oorzaak van auto-ongelukken. Wanneer je belt ben je niet genoeg meer gefocust op de weg. Zorg ervoor dat je handsfree belt of even stopt waar het kan.
 2. Alcohol
  Het is geen verrassing, maar kan niet vaak genoeg herhaald worden. Alcohol en het verkeer gaan niet samen. Hoe hoger het promillage, hoe minder de alertheid. Het gevaar zit niet alleen in je eigen rijgedrag, maar ook in het reactievermogen wat afneemt. Dus combineer ze liever niet. Alcohol kan niet alleen op de weg gevaar veroorzaken. Wanneer dit in grote hoeveelheid ingenomen wordt kan dit leiden tot alcoholvergiftiging. Op onze pagina over alcoholvergiftiging vind je tips over wat je in zo’n situatie moet doen.
 3. Roekeloos rijden
  Wellicht nogmaals een open deur, maar het gebeurt dagelijks. Door roekeloos en te hard te rijden breng je niet alleen jezelf, maar ook de rest van het verkeer in gevaar. Een ongeluk is snel gemaakt als je rijdt op een manier die de rest van het verkeer niet inschat.
 4. Te vaak achterom kijken
  We hebben helaas geen ogen in ons achterhoofd, dus het is belangrijk goed in de achteruitkijkspiegel te kijken. Zorg ervoor dat je niet te lang achterom kijkt, want je bent totaal het zicht op de weg voor je kwijt. Een ongeluk is zo snel gebeurd.
 5. Eten achter het stuur
  Honger valt niet te plannen. Met een knorrende maag ben je minder gefocust. Achter het stuur eten zorgt ervoor dat je nog meer afgeleid bent van het rijden. Het is dus af te raden dit tegelijk te doen. Eet wanneer je op de eindbestemming bent of stop tussendoor.

Van achteren
Onderzoek van TNO heeft uitgewezen dat 51% van de verkeersongevallen een achteraanrijding is. Niet zo gek, aangezien we achter elkaar rijden en daarom elkaar frontaal zo min mogelijk tegen komen. De bestuurder achter je let even niet op, zet een ander muziekje op of is aan het bellen en boem. Het kwaad is geschied. De kans is groot dat je tijdens een botsing je nek spier verrekt door de impact van de klap. Dit wordt een whiplash genoemd. Houd hier rekening mee wanneer je eerste hulp gaat verlenen. Naast een whiplash kan er door een klap op het hoofd ook ander hersenletsel optreden. Op onze hersenletsel pagina kun je vinden wat je moet doen in dat geval. Wees geen dummy, voor je de weg op gaat!