Allergische reactie

25 juni 2018

Een allergische reactie kan zich op vele manieren voordoen. De klachten ontstaan nadat het slachtoffer in contact is geweest met de stof waarvoor hij allergisch is. Bijvoorbeeld een allergische reactie door een insectenbeet, een verkeerd voedingsmiddel of door hooikoorts. Onder andere vlekken, jeuk, roodheid, zweten, rillen, hoofdpijn, misselijkheid, braken, duizeligheid, benauwdheid, suf worden, spierkrampen, onrust en verwardheid kunnen symptomen van een allergische reactie zijn.

Wat doe je bij een allergische reactie?

Wanneer iemand een lichte allergische reactie heeft dan kun je een aantal dingen doen om dit op een goede manier te behandelen.

  • Laat het slachtoffer zitten of liggen. Het is belangrijk dat het slachtoffer niet platligt bij benauwdheid.
  • Bescherm het slachtoffer met een deken of een jas tegen eventuele afkoeling.
  • Bij een lichte allergische huidreactie kun je de aangedane plek koelen met bijvoorbeeld een koud, nat washandje of een koud kompres. Wikkel bij gebruik van een coldpack of ijszak deze altijd in een theedoek om zo bevriezing van de huid te voorkomen.
  • Voorkom dat het slachtoffer krabt of wrijft.
  • Bel de huisarts of huisartsenpost wanneer de huid bij een allergische reactie opzwelt.

1-1-2 bellen bij een allergische reactie

Bij een ernstige allergische reactie kan het voorkomen dat het slachtoffer hevig benauwd is door het opzwellen van de keel. In dergelijke situaties is het van levensbelang om 1-1-2 te bellen. Ook wanneer het slachtoffer suf wordt of bewusteloos raakt moet je 1-1-2 bellen. Bel in andere gevallen de huisarts of huisartsenpost bij een allergische reactie.

Allergische reactie bij kinderen

Een allergische reactie bij kinderen kan hetzelfde verlopen als bij volwassenen. De meeste allergieën ontwikkelen zich tijdens de eerste levensjaren. Kinderen kunnen voor van alles allergisch zijn. Een voedselallergie komt het vaakste voor bij kinderen. Heb je het vermoeden dat je kind allergisch is? Dan is het verstandig om een afspraak te maken bij de huisarts. Zij kunnen met testen diagnosticeren welke stoffen een allergische reactie opwekken.

Diploma Eerste Hulp

Het Oranje Kruis raadt iedereen aan om een EHBO-cursus te volgen en een onafhankelijk examen te doen. Tijdens een EHBO-cursus leer je de beste methodes om eerste hulp te verlenen, wat tijdens het examen door Het Oranje Kruis getoetst wordt. Met het Diploma Eerste Hulp op zak weet je dat je kunt handelen als het erop aankomt, want je moet het wel écht kunnen!