Beroerte

14 februari 2019

Bij een beroerte werken de hersenen niet goed meer. Dat komt door een bloedprop in de hersenslagader of door een hersenbloeding, waardoor de hersenen onder druk komen te staan. Door deze bloedprop of bloeding in de hersenen kan een slachtoffer verlammingsverschijnselen, spraakstoornissen en soms ook stoornissen in het bewustzijn hebben. Een slachtoffer moet zo snel mogelijk naar een ziekenhuis wanneer deze een beroerte heeft.

Wat zie of hoor je bij een beroerte?

Een slachtoffer met een beroerte komt verward over. Hij kan moeilijk verstaanbaar zijn, moeilijk uit zijn woorden komen en moeite hebben met het zicht uit één of beide ogen. Ook kan iemand een scheef gezicht hebben, waarbij één mondhoek hangt. Daarbij kan één van de armen steeds wegzakken of kan het slachtoffer moeilijk blijven staan door zwakte van één been. Ten slotte kan een slachtoffer hoofdpijn hebben, duizelig zijn en last hebben van evenwichtsstoornissen. Uiteindelijk kan iemand met een beroerte bewusteloos raken.

Wat moet je doen bij een beroerte?

Bel onmiddellijk 1-1-2 als een slachtoffer bewusteloos is. Ademt het slachtoffer normaal? Leg deze dan in de stabiele zijligging. Bij een beroerte is de kans namelijk groot dat diegene moet braken.

  • Bel ook 1-1-2 wanneer je vermoedt dat het slachtoffer een beroerte heeft en nog bij bewustzijn is. Let daarbij op signalen mond, spraak en arm. Daarbij let je op plotseling een scheve mond(-hoek), onduidelijk of onbegrijpelijk spreken en of iemand niet in staat is beide armen recht voor zich uit te houden (1 arm zakt steeds weg).
  • Laat het slachtoffer liggen of zitten, maar zorg dat je erbij blijft zodat hij niet omvalt. Een slachtoffer met een beroerte kan namelijk omvallen door de zwakheid van de spieren. Geef aan de hulpdiensten door hoe de klachten begonnen zijn.

Video beroerte

Om je te kunnen laten zien hoe de mond, spraak en arm eruitziet bij een beroerte, hebben we een informatieve video voor je opgenomen. In de onderstaande video wordt uitgelegd hoe je de symptomen herkent en wat je kunt doen wanneer je vermoedt dat iemand een beroerte heeft.

Diploma Eerste Hulp

Het Oranje Kruis raadt iedereen aan om een EHBO-cursus te volgen en ook een onafhankelijk examen te doen. Tijdens een EHBO-cursus word je het beste voorbereid om eerste hulp te verlenen bij een beroerte, wat tijdens het examen door Het Oranje Kruis getoetst wordt. Met het Diploma Eerste Hulp op zak weet zeker je dat je kunt handelen als het erop aankomt, want je moet het wel écht kunnen!