Lentekriebels

geplaatst op 29 maart 2021

De lente is gearriveerd en afgelopen weekend ging de zomertijd in waardoor het overdag een uur langer licht is. Dat betekent dat we weer meer naar buiten gaan, met sportactiviteiten, het zomer-klaar maken van de tuin en het huis en kinderen die volop buiten spelen. Bij dit alles gaat er helaas weleens iets mis. Hoe kun je dan het beste handelen?

 

Buitensport

In de lente zijn we met z’n allen veelal buiten te vinden voor een gezonde dosis sport. Helemaal nu de sportscholen momenteel nog gesloten zijn. Sporten is gezond voor lichaam en geest, maar zorg wel voor een goede warming-up en cooling-down. Hiermee verklein je de kans op blessures als spierkramp en een spierscheuring, wat ontzettend pijnlijk kan zijn.

Bij Spierkramp zijn er gelukkig handelingen die je kunt doen om de pijn te verminderen. Zo kun je de spier die verkrampt is stretchen, koelen en masseren. Het is belangrijk dat je niet stretched bij een spierscheuring. Een spierscheuring herken je aan pijn op 1 plek in plaats van over de hele spier. De onderstaande video legt uit wat te doen bij een spierscheuring.

Klussen rondom huis

De lente is voor veel mensen ook het startschot om volop in de tuin aan de slag te gaan en onderhoud aan het huis te plegen. In het enthousiasme kan hierbij weleens iets misgaan, bijvoorbeeld met een scherpe heggenschaar. Met een vervelende snijwond als gevolg. Het is bij snijwonden belangrijk de wond zo steriel mogelijk te houden. Was daarom als het mogelijk is voor en na de hulpverlening de handen en gebruik zo mogelijk handschoenen en steriel verband of een schone doek.

Je kunt over je hele lichaam een snijwond oplopen, en daarmee zijn er ook verschillende manieren om een wond te behandelen. Het belangrijkste is het stelpen van het bloeden. Stopt de wond niet met bloeden? Neem dan contact op met de huisarts of bel in levensbedreigende situaties naar 1-1-2. Onderstaande video legt uit hoe je bij een snijwond het beste kunt handelen.

Buut vrij voor de hele pot

Verstoppertje, de vloer is lava (gelukkig niet echt) of een balspel: kinderen verzinnen de meest leuke, uitdagende buitenspellen om zichzelf te vermaken. En dat gaat nog weleens gepaard met bijvoorbeeld een flinke blauwe plek, schaafwond of bloedneus. Zie in de onderstaande video wat je dan het beste kunt doen.