Wat te doen bij gladheid

geplaatst op 10 december 2021

Brrrrrr. Het is december. En dat betekent dat het kwik weer langzaam richting de nul zakt. De kans op sneeuw en ijs wordt weer steeds groter, dus dan is het belangrijk om goed voorbereid de weg op te gaan. Anders lig je voor je het weet patsboem op de grond. En omdat wij dat natuurlijk niet willen, vertellen wij hoe je zo veilig mogelijk de weg op kunt gaan! Lees de tips zodat jij de gladheid de baas bent.

Te voet
Als je lopend op pad wilt gaan is het belangrijk om schoenen te dragen met geribbelde zolen. Mocht je die niet in huis hebben, kan je ook in je keukenkastjes rommelen om op zoek te gaan naar brede elastieken. Die zorgen namelijk voor meer grip op de weg. Ja, dat klinkt misschien een beetje gek. Zelfs het dragen van dikke sokken om je schoenen wilt nog wel eens wonderen verrichten. Zie je het al voor je op straat? Misschien blijf je dan liever lekker warm in huis zitten. 

Op de fiets
Als je ervoor kiest om met de fiets de ijzige of besneeuwde wegen te trotseren, is het allereerst belangrijk om niet met té harde banden te fietsen. Laat daarom wat lucht uit je banden lopen voordat je de weg opgaat. Op die manier heb je meer grip waardoor je minder snel kunt vallen. Ook is het soms handig om je zadel wat lager te zetten. Dan kan je snel met beide voeten op de grond komen. Probeer ook afstand te houden van de stoeprand. Dat is de plek waar sneeuw en ijs zich vaak ophopen. Door zo veel mogelijk op de straat te fietsen maak je de situatie voor jezelf een stuk veiliger. 

Met de auto
Met de auto de weg opgaan als er sneeuw en ijs ligt is altijd een mogelijkheid, maar het is wel belangrijk om op een aantal zaken te blijven letten:

  • Trek rustig op en neem de tijd om te remmen. 
  • Als je in de slip raakt, zorg dan dat je het gas los laat, de koppeling intrapt en het stuur draait in de richting waar je naartoe wilt. 
  • Houd afstand van andere weggebruikers en rijdt rustig. Je bent op dat moment niet de enige die last heeft van de gladheid. Andere weggebruikers hebben ook een kortere remweg. 
  • Houdt in koudere periodes goed de bandenspanning in de gaten. Een lagere bandenspanning maakt je auto een stuk minder stabiel. 
  • In de koudere periodes kan het slim zijn om standaard een deken en wat te drinken en te eten in de auto te leggen. Mocht je vast komen te staan heb je altijd wat bij de hand. 

EHBO bij gladheid
Tijdens gladheid kan het wel eens voorkomen dat iemand een nare val maakt. Het klinkt misschien simpel, maar zorg er eerst zelf voor dat je geen slachtoffer wordt. Stap af als je van de fiets bent en vervolg veilig je weg in de richting van het slachtoffer. Als het slachtoffer met de fiets is gevallen, zorg je dat je de fiets niet gelijk weghaalt. Stel in plaats daarvan eerst wat vragen over de lichamelijke toestand van de persoon. Vraag wat het slachtoffer ervaart en baseer aan de hand daarvan de ernst van de pijn. Na een val kan het slachtoffer last hebben van bijvoorbeeld een bloedneus of botbreuk. Bel 112 als het slachtoffer niet mobiel is of buiten bewustzijn is (geweest). Maar ook bij een vermoeden van wervelletsel bel je direct 112!

Diploma Eerste Hulp
Het Oranje Kruis raadt iedereen aan om een EHBO-cursus te volgen en een onafhankelijk examen te doen. Tijdens een EHBO-cursus leer je de beste methodes om eerste hulp te verlenen, wat tijdens het examen door Het Oranje Kruis getoetst wordt. Met het Diploma Eerste Hulp op zak weet je dat je kunt handelen als het erop aankomt, want je moet het wel écht kunnen!