Een echte koude winter

geplaatst op 16 december 2022

Het is altijd een prachtig plaatje, maar sneeuw en ijzel kunnen zorgen voor onverwachte ellende. Voor je het weet lig je op de grond of glij je van de weg af. Moet je nu toch de deur uit, te voet, met de fiets of met de auto: het is opletten geblazen. Wij sturen je graag voorbereid op weg met een paar handige EHBO-tips.

Te voet
Als je lopend op pad wilt gaan, is het belangrijk om de juiste schoenen te dragen. Geribbelde zolen zorgen voor meer grip op de weg. Mocht je die niet hebben, dan kun je brede elastieken of sokken om je schoenen binden. Deze zorgen voor extra grip. Maar misschien is het toch beter om veilig (en lekker warm) thuis te blijven.  

Op de fiets? Opletten geblazen!
Misschien laat je liever de auto staan en kies je ervoor om op de fiets de kou en gladde wegen te trotseren. Ook dan is het goed opletten geblazen. Om te voorkomen dat je onderuit gaat kun je het zadel wat lager zetten. Mocht je glijden, dan sta je sneller met je voeten op de grond. Ook wat zachtere banden zorgen voor meer grip op de weg. Even wat lucht eruit laten lopen dus voor je vertrekt. Aan de randen van de weg ligt vaak bevroren sneeuw opgehoopt. Afstand houden, want hier is het meestal gladder. Fiets zoveel mogelijk op de schoonste gedeelten van de straat, daar is het een stuk veiliger.

Met de auto
Moet je toch met de auto op pad tijdens sneeuw of ijzel? Dan is het belangrijk om op een aantal zaken te blijven letten:

  • Check de weersvoorspelling, wie weet is het beter wat vroeger of later te vertrekken;
  • Plan extra tijd voor je rit;
  • Trek op in de tweede versnelling en rijd rustig weg. Dit voorkomt dat je in de slip raakt;
  • Rij rustig, houd extra afstand, kijk vooruit en neem meer tijd om te remmen;
  • Controleer je bandenspanning regelmatig. De juiste bandenspanning zorgt voor extra stabiliteit van je auto. Overweeg om winterbanden aan te schaffen;
  • Leg een noodpakketje met daarin een deken, water en een energierijke snack in de auto, mocht je onverhoopt stranden

Veiligheid rondom het huis
Misschien hoef jij de deur niet uit en blijf je lekker warm thuis. Neem dan maatregelen zodat het rondom het huis ook veilig is. Hou de stoep sneeuwvrij door te vegen en wat strooizout te strooien. Mocht er toch iemand onverhoopt vallen op de stoep? Gebruik dan onze EHBO-tips en weet wat te doen om eerste hulp te kunnen verlenen!

EHBO bij gladheid
Gladheid kan nare onverwachte ongelukjes geven. Een vervelende val, wond of zelfs erger. Het belangrijkste is er altijd als eerste voor te zorgen dat je zelf geen slachtoffer wordt zodra je iemand te hulp schiet. Ben je op de fiets of met de auto? Stap veilig af, parkeer de fiets of auto en ga dan richting het slachtoffer. En niet alleen valpartijen kunnen zorgen voor nare gevolgen. Met dit weer kan iemand ook onderkoeld raken. Misschien een waaghals die het ijs op stapte of iemand die net niet warm genoeg is aangekleed. Kijk bij onze EHBO-tip bij onderkoeling hoe jij een slachtoffer kunt helpen.

Diploma Eerste Hulp
Echt voorbereid ben je natuurlijk met het Diploma Eerste Hulp. Zo weet je zelf welke gevaren op de loer liggen én kun je altijd anderen te hulp schieten. Niet alleen handig met dit koude weer, maar altijd. Met het Diploma Eerste Hulp op zak weet je dat je kunt handelen als het erop aankomt, want je moet het wel écht kunnen!