Verschillende kanten van een reddingsdeken

geplaatst op 03 januari 2023

Bijna iedereen kent de reddingsdeken met een zilveren en een gouden kant. Het is een klein pakketje dat, eenmaal uitgevouwen, groot genoeg is om er een persoon in te wikkelen. De zilveren kant moet naar binnen gekeerd zijn om iemand tegen verdere onderkoeling te beschermen. Bij oververhitting dient de zilveren kant juist naar boven te wijzen. Tenminste, dat was de aanname. Maken die kleuren nu écht zoveel verschil? Dat is onderzocht door studenten van de Fontys Hogeschool in opdracht van ingenieur Sonja Voorn. Hans van der Pols, wetenschappelijk medewerker bij Het Oranje Kruis, licht de uitkomsten toe.

In het onderzoek zijn meerdere experimenten uitgevoerd. Geen enkel onderzoeksresultaat gaf een verschil aan tussen de verkoelende eigenschappen van de zilveren en de gouden kant.

Voordeel van de gouden kant

De vraag is nu: maakt het dan helemaal niet uit welke kant van de reddingsdeken wordt gebruikt wanneer je iemand tegen oververhitting wilt beschermen? Voor het creëren van schaduw bij een slachtoffer, maakt het dus inderdaad niet uit welke kant van de reddingsdeken boven of onder is. ‘Je moet de reddingsdeken uiteraard niet óp het slachtoffer leggen, want dan kan hij/zij/hen de warmte niet kwijt’, licht Hans toe.

Uit eerdere onderzoeken was al gebleken dat het nauwelijks uitmaakt welke kant van de deken als binnenkant wordt gebruikt wanneer je een slachtoffer wilt beschermen tegen onderkoeling. Toch is er wat betreft kleur toch één voordeel te noemen. Omdat de gouden kant beter zichtbaar is in de sneeuw, wordt deze in wintersportgebieden naar buiten gekeerd. Zo kunnen slachtoffers (in de bergen) sneller worden gespot tijdens een reddingsactie.

Aanpassingen in de richtlijnen?

Hans laat weten dat de uitkomst van dit onderzoek nog geen invloed heeft op de tekst in de leerboekjes. ‘Het lesmateriaal aanpassen kan wachten tot de nieuwe richtlijnen. Ook al maakt de kleur niet uit, schaduw maken met een reddingsdeken blijft een belangrijke handeling bij een ongeval in warme omstandigheden.’ Oververhitting én onderkoeling van slachtoffers moet altijd zoveel mogelijk voorkomen worden. Bij ernstige ongevallen vermindert anders de kans op overleving.

Alles weten en leren over het gebruik van de reddingsdeken en andere EHBO-handelingen? Haal dan het Diploma Eerste Hulp van Het Oranje Kruis. Bezoek onze Cursuskiezer voor een EHBO-cursus bij jou in de buurt. Snel je geheugen opfrissen over wat te doen bij oververhitting en onderkoeling? Bekijk de EHBO-tips.